Wednesday 26 September 2012

Schitul "Sfinții Români" - Grădiștea de Munte

Ca o rugăciune pusă la rădăcina neamului românesc, Schitul "Sfinților Români" se află în centrul spațiului de unde poporul român își trage obârșia, între fortărețele dacice din munții Orăștiei. Dacă un curent ocult tot mai răspândit aduce aici oameni din toate parțile având ca motivație așa zisele proprietăți "energetice" ale acestor locuri, un locaș monahal este mai mult decât binevenit pentru a curăța locul prin rugăciunile viețuitorilor săi.
Construcția schitului a început in anul 2008 ca urmare a intențiilor unor binecredincioși din partea locului care au devenit astfel ctitorii acestui sfânt lăcaș. Schitul are două hramuri: "Adormirea Maicii Domnului"(15 august) si "Sfinții Români"(a doua duminică după Rusalii), având în perimetru și un mic paraclis cu hramul "Sfântul Grigorie Palama". În prezent slujesc aici trei maici împreună cu părintele duhovnic Eftimie.
Un aer îmbibat cu istorie veche amestecat cu liniștea rugăciunilor din cadrul sfintelor slujbe se găsește aici pentru toți cei care caută hrană și întărire duhovnicească. Accesul rutier se face de pe drumul care duce la cetatea Sarmizegetusa Regia, la stânga înainte de intrarea în satul Grădiștea de Munte, conform indicatorului spre mănăstire.


























4 comments:

  1. O prima reactie pe care o ai in fata unui asemenea proiect cum e Poarta spre Cer e sa te cufunzi in rugaciune. Bucuria pe care o resimt de la primele imagini ma determina insa sa-i multumesc lui Dumnezeu intr-un alt mod si anume multumind in primul rand celui prin care Dumnezeu ne face cunoscute locuri incarcate de istorie, oameni inzestrati cu ceea ce numim har, adevarate izvoare de binefaceri sufletesti. Bunul Dumnezeu, Maica Domnului, Sfantul Antim Ivireanul, a carui praznuire o sarbatorim azi, si toti Sfintii sa-ti ajute sa pui inceput bun, daruindu-ti multa dragoste spre tot ce e frumos, curat si sfant spre folosul tau si al tuturor celor ce vor ajunge la aceasta Poarta si-i vor trece pragul. Doamne ajuta!

    ReplyDelete
  2. ce s-ar mai putea spune decat Slava lui Dumnezeu pentru toate!
    Harul Domnului nostru Iisus Hristos, dragostea lui Dumnezeu-Tatăl
    şi împărtăşirea Sfântului Duh să fie cu voi cu toţi!

    ReplyDelete
  3. ce bucurie! parintele Eftimie e un om binecuvantat cu darul zidirii. el a scos din uitare si schitul de la Huta. ce minuata lucrare! ce locuri frumoase! cele bune tot se aduna pana la urma. Doamne ajuta!

    ReplyDelete
  4. Este interesant. As vrea mai multe amanunte in legatura cu Romanii Valohi. Ce legatura intre Schitul Sfintii Romani din judetul Hunedoara si Valohi ?
    O Saptamana Mare cu folos duhovnicesc si Sfintele Pasti cu sanatate pentru toata suflarea.

    ReplyDelete