Monday 13 May 2013

Manastirea Bisericani, Neamt

La mica distanta de orasul Piatra-Neamt pe un platou inconjurat de culmi muntoase ce poarta numele pustnicilor ce i-au locuit, aparata de paduri seculare de stejar, se afla manastirea Bisericani, lacas important in istoria bisericeasca a Moldovei.






Inceputurile asezamantului le gasim in a doua jumatate a secolului al XV-lea cand un grup de calugari sihastri in frunte cu Cuviosul Iosif au venit din Tara Sfanta, de pe valea Iordanului, si au ridicat aici o biserica de lemn. Monahii s-au rasfirat pe culmile muntilor din jur de unde veneau in fiecare sambata, duminica si de sarbatori spre a-L sluji pe Dumnezeu in biserica. Dupa o perioada mai grea, in care turcii si tatarii au tulburat linistea locului pradand si incendiind biserica, monahii au hotarat sa plece in Muntele Athos.








Pornind intr-una din zile spre locul hotarat au fost opriti din drum de catre insasi Maica Domnului care li s-a aratat in chip minunat dintr-un trunchi de copac, spunandu-le: "Nu plecati, si aceasta este gradina mea!" Infricosati de aceasta aratare, cuviosii parinti au dat ascultare poruncii si au ramas unde erau iar in stejarul in care s-a savarsit minunea cuviosul Iosif a asezat o iconita a Maicii Domnului care multa vreme a stat acolo.







Impresionati fiind de aceasta minune voievozii Moldovei, incepand cu Stefan cel Mare, au ajutat pe rand la dezvoltarea acestui lacas, construindu-se o biserica de piatra, chilii, trapeza cu pivninte si ziduri de aparare. Astfel la inceputul secolului al XVIII-lea Manastirea Bisericani se numara printre cele mai importante asezaminte monahale din Moldova, fiind printre putinele de pe Valea Bistritei consemnate de catre Dimitrie Cantemir pe harta pe care a intocmit-o.
Mai tarziu, in sec al XIX-lea, odata cu secularizarea, manastirea intra intr-un oarecare declin, mai ales dupa ce, in 1873, regele Carol I transforma in mod abuziv cladirile asezamantului in penitenciar. In 1911, in incinta manastirii, ia fiinta un azil pentru oamenii bolnavi de tuberculoza, devenind Sanatoriu TBC care functioneaza pana azi.
Pe locul unde s-a aratat Maica Domnului s-a construit un paraclis cu hramul "Acoperamantul Macii Domnului" unde se afla si trunchiul stejarului. Acesta a fost taiat in 1968 de regimul comunist datorita oamenilor care veneau in numar mare sa vada icoana facatoare de minuni din vestitul copac.






Un alt sfant care este cinstit aici pe langa cuviosul Iosif este cuviosul Chiriac, care s-a nevoit intr-o pestera timp de 60 de ani.





In prezent slujeste aici o obste formata din 12 calugari avandu-l ca staret pe parintele protosinghel Serafim Mihali. Preotii duhovnici ai manastirii se ocupa si cu asistarea spirituala a celor peste 350 de bolnavi din Spitalul de Ftiziopneumologie Bisericani.




Parintele Serafim Mihali ne vorbeste despre Manastirea Bisericani





2 comments:

  1. Acest blog este ceea ce căutam atât de mult timp. Vă mulțumim pentru informații actualizate aici.

    ReplyDelete
  2. All the contents you mentioned in post is too good and can be very useful. I will keep it in mind, thanks for sharing the information keep updating, looking forward for more posts.Thanks ochelari de protectie pentru calculator

    ReplyDelete