Thursday 3 July 2014

Ar putea auzi şi vorbi, dacă l-am ajuta

Gabriel Voinea are cinci ani şi jumătate. Deşi se află la vârsta copilăriei, nu se poate bucura pe deplin de această perioadă. Încă de la naştere a fost diagnosticat cu hipoacuzie neurosenzorială bilaterală profundă. Gabriel nu poate auzi şi nici vorbi, dar o poate face într-o bună zi cu ajutorul fiecăruia dintre noi.
Micuţul familiei Voinea a beneficiat în anul 2013 de implant cohlear unilateral decontat de CASMB graţie unui program naţional al Ministerului Sănătăţii. În prezent, el are nevoie de implant la cea de-a doua ureche. Costul acestuia este de 25.000 euro şi trebuie suportat integral de către părinţi. Până acum s-au strâns puţin peste 2.500 de euro. „De multe ori îşi pierde răbdarea şi ţipă, supărat pe televizor, pe noi, părinţii lui, şi pe toţi cei care nu ştiu cum să îl înţeleagă. Apoi devine tăcut şi trist, supărat doar pe el însuşi. Nu ştie cum să se facă înţeles:  să ceară lucrurile de care are nevoie şi cum să spună unde îl doare. A învăţat limbajul gesturilor celor din jurul lui, însă tuturor ne este greu să înţelegem limbajul lui“, explică Ilie Voinea, tatăl băieţelului.
Potrivit specialiştilor, implantul cohlear este un dispozitiv electronic care transformă stimulul sonor în impulsuri nervoase. Operaţia de implantare presupune introducerea unor electrozi direct în receptorul nervos din urechea internă (denumit cohlee) şi ataşarea unui computer miniatural la suprafaţa cutiei craniene, în zona urechii, sub piele. Succesul implantării depinde de vârsta la care se realizează operaţia, de gradul de surditate, de performanţa implantului şi de terapie. Auzirea poate fi recuperată până la un grad destul de ridicat, însă esenţială este învăţarea, desluşirea sunetelor şi vorbirea, care presupun un efort intens, continuu ce poate dura, în funcţie de caz, şi câţiva ani de zile.
Dacă vom fi mulţi cei care vrem să îi fim alături, cu puţin îl putem ajuta pe Gabriel. El nu va putea să rostească nici unuia dintre noi „Mulţumesc!“, însă răsplata însănătoşirii lui va însemna cu mult mai mult decât un simplu cuvânt. (Raluca Brodner)
Puteţi face donaţii în conturile:
RO97 RZBR 0000 0600 1671 2911 (RON)
RO 86 RZBR 0000 0600 1671 2915 (EURO)
Beneficiar: VOINEA ILIE
Persoană contact: Voinea Ilie tel.: 0723 230 825/0766 648 475

http://voineagabriel.files.wordpress.com/2014/05/cropped-banner.jpg


No comments:

Post a Comment